Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Νάουσας

 Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο : "Ξετυλίγοντας κλωστές και νήματα στ' αδράχτια της βιομηχανικής Νάουσας",  επισκεφθήκαμε μαζί με το Στ2 το ΚΕΠΕΑ Νάουσας. 

Αρχικά ο εκπαιδευτικός κος Ν. Λιλιόπουλος μάς μίλησε για την ιστορία της Νάουσας και μάς ενημέρωσε για τους παράγοντες που συνετέλεσαν, ώστε η Νάουσα να γίνει μια τόσο σπουδαία βιομηχανική δύναμη στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας. Κατόπιν επισκεφθήκαμε τον Τόπο Θυσίας δίπλα στον ποταμό Αράπιτσα. Ξεκινώντας από εκεί περιηγηθήκαμε στα πέτρινα δρομάκια αυτής της ιστορικής πόλης, θαυμάσαμε τους παλιούς νερόμυλους, τα αρχοντικά και τα παλιά εργοστάσια που χτίστηκαν όλα στην όχθη του ποταμού. Καταλήξαμε στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας "ΕΡΙΑ", οι εγκαταστάσεις του οποίου ήταν το εργοστάσιο της ονομαστής κουβέρτας ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ. Εκεί θαυμάσαμε την περίφημη συλλογή της έκθεσης του Μουσείου που απαρτίζεται από παλιά μηχανήματα ( κατάλοιπα των άδειων εργοστασίων ) και προσωπικά αντικείμενα και αρχεία από δωρεές κατοίκων της Νάουσας.

Η έκθεση αυτή αποτυπώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και καινοτομία του τόπου, τον μόχθο των εργατών, τη συλλογική μνήμη της Νάουσας. 

     



\







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου